Campania ”Donează sânge, salvează o viață!”
Vineri, 29 octombrie 2021, în intervalul orar 08.00 – 12.00, la sediul Protopopiatului Urziceni va avea loc o campanie de donare de sânge. (Strada Regele Ferdinand, nr. 89, Municipiul Urziceni, Județul Ialomița).
Campania are ca scop salvarea unor vieti prin donarea de sange, cunoscuta fiind criza acuta prin care trec spitalele din Romania.
Desi aceasta actiune este voluntara si neremunerata, exista totusi unele facilitati de care pot beneficia cei care vor sa doneze sange si anume:
– acordarea de 7 tichete de masa pentru produse alimentare
– acordarea unei zile libere in ziua donarii de la locul de munca.
In plus persoanelor care doresc sa doneze sange, li se vor efectua gratuit grupul sanguin, Rh-ul,serologia sifilisului, hepatitei B, hepatitei C, test SIDA, HTLV (virusul T – limfotropic uman).
Persoanele care vor sa doneze sange trebuie sa stie ca sunt cateva conditii si recomandari care trebuie indeplinite:
– varsta intre 18 – 60 ani
– greutatea peste 50 Kg
– sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale
– femeile sa nu fie insarcinate sau in perioada menstruala
– sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 ore inaintea donarii
– sa nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, hipertensiune
– inainte de a dona dimineata se poate consuma o cana de ceai sau cafea, un
mic-dejun putin consistent, legume, fructe
– nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora
– sa vina la donare odihniti, si cu un act de identitate in original
– cel putin 7 zile postvaccinare COVID
Pentru persoanele care au trecut prin infectia cu Sars Cov 2 este necesara prezentarea unui document medical doveditor pentru istoricul de infectie Covid, respectiv unul din urmatoarele documente in copie: bilet de externare / test RT-PCR pozitiv / decizie de izolare eliberata de D.S.P./ rezultat pozitiv la o testare serologica de anticorpi neutralizanti anti Sars Cov 2 Ig G.
In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc aproximativ 30%.