Conferința județeană în domeniul asistenței sociale – Modele de bună practică din activitatea filantropică desfăşurată în cadrul Parohiei Fierbinţii de Jos – Protopopiatul Urziceni

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte VINCENŢIU, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, în data de 20 noiembrie 2014, Sectorul Social – Misionar din cadrul episcopiei în colaborare cu Birourile de Asistență Socială din cadrul Protopopiatelor din județul Ialomița: Urziceni, Slobozia și Fetești a organizat conferința județeană ”Modele de bună practică din activitatea social-filantropică desfășurată în parohiile din Episcopia Sloboziei și Călărașilor”.

După cuvântul de deschidere adresat de doamna consilier Popescu Eugenia și Părintele Vicar Eparhial, Arhimandritul Rafael Mîț s-au prezentat următoarele referate:

Programe sociale și de formare profesională implementate de către Episcopia Sloboziei și Călărașilor, alături de partenerii săi sociali, în vederea dinamizării activității social-filantropice de la nivelul parohiilor din județele Ialomița și Călărași – susținut de reprezentantul Biroului de Asistență Socială din cadrul Sectorului Social Misionar din cadrul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor: PC Diac. Chiru Cristian Ștefăniță; Asociația Socio-Culturală ”Matei Basarab” – partener al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor în domeniul social și al formării profesionale (Enașcu Andreea – reprezentant al Asociației Socio-Culturale Matei Basarab) G.A.S.P.C. Ialomița – partener în formarea profesională a lucrătorilor sociali din Episcopia Sloboziei și Călărașilor (Rătunzeanu Luminița – reprezentant D.G.A.S.P.C. Ialomița); Prezentarea acțiunilor social-filantropice implementate de parohiile din cadrul Protopopiatelor Slobozia, Urziceni și Fetești. Protopopiatul Urziceni a fost reprezentat de PC Preot Radu Gheorghe de la Parohia Fierbinții de Jos care a prezentat referatul cu tema: Modele de bună practică din activitatea filantropică desfăşurată în cadrul Parohiei Fierbinţii de Jos – Protopopiatul Urziceni. Evenimentul a avut loc în Sala Amfiteatru a Centrului Socio-Cultural „Episcopul Damaschin” al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, între orele 10,00-12,00.

Copiii de la grupul Sfântul Nicolae al parohiei Fierbinții de Jos din cadrul Protopopiatului Urziceni au realizat pentru conferința județeană în asistență socială 150 bucăți de brățara prieteniei care au fost oferite participanților. În ziua conferinței trei copii din acest grup, îmbrăcați în costume populare au exemplificat în hol împletirea acestei brățări.

Tot cu această ocazie au fost expuse în hol două lucrări ale Cercului de Pictură “Sfântul Apostol Luca” – Protopopiatul Urziceni premiate cu locul I la Olimpiada “Meșteșuguri artistice tradiționale” faza națională, Sibiu: 6-11 august 2014:

Olăreanu Alexandra – icoană pe sticlă, reprezentând pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Aldea Alina – icoană pe lemn, reprezentând pe Sfânta Filofteea Toma Adriana Mariana – asistent social Protopopiatul Urziceni

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, parohia în înțelesul articolului 43 este comunitatea credincioșilor ortodocși, clerici și mireni, situată pe un anume teritoriu și subordonată centrului eparhial din punct de vedere canonic, juridic, administrativ și patrimonial, condusă de un preot paroh numit de chiriarhul (arhiepiscopul sau episcopul) eparhiei respective.

1. Credincioșii parohiei au următoarele drepturi: de a beneficia de asistență religioasă, de a alege și de a fi aleși în organismele parohiale, de a beneficia de ajutor filantropic, după posibilități; și îndatoriri: de a susține, întări și mărturisi credința Bisericii Ortodoxe; de a viețui potrivit învățăturii de credință ortodoxă; de a participa la sfintele slujbe; de a se împărtăși cu Sfintele Taine; de a împlini faptele milei creștine; de a întreține și a ajuta Biserica și pe slujitorii ei.

Datorită faptului că milostenia este un fapt profund şi important pentru un bun creştin instituţia Bisericii a fost tot timpul implicată în ajutorarea aproapelui aflat in nevoie. Fapt dovedit de faptul că actele caritabile ale Bisericii au fost formele incipiente ale sistemului de asistenţă socială dezvoltat ulterior.

În toată evoluţia sa Biserica a constituit un sprijin pentru cei aflaţi în nevoie indiferent de dificultatea resimţită de beneficiar. Preotul este o persoană demnă de încrederea enoriaşilor şi prin natura profesiei are cunoştinţă de problemele pe care le întâmpină aceştia. Astfel el devine un prim specialist care prin resursele de care dispune poate acorda un prim ajutor sau poate mobiliza celelalte resurse ale comunităţii făcând parte dintr-o echipa pluridisciplinară care asistă cazul respectiv.

Astfel, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Sistemului de Asistență Socială în Biserica Ortodoxă Română este îndeplinit unul din obiectivele rețelei de asistență socială și anume: aducerea la îndeplinire a misiunii pe care o are Biserica pentru cei aflați în situații de dificultate, în conformitate cu învățătura de credință.

Pentru a respecta tema acestei conferințe,„Modele de bună practică din activitatea social-filantropică desfășurată în parohiile din cuprinsul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor” în continuare voi prezenta câteva programe sociale organizate și derulate de parohia Fierbinții de Jos în colaborare cu următorii parteneri:

Școala cu clasele I – IV Fierbinții de Jos; Primăria Fierbinți Târg; Organizația World Vision România; Impuls TV – televiziune locală privată; „Să ne respectăm bătrânii”: Cu ocazia marilor sărbători (Naşterea şi Învierea Domnului) grupul de copii al parohiei coordonat de preotul paroh realizează o colectă la nivelul parohiei atât în bani cât şi în produse specifice sărbătorii.

În ajun de sărbătoare copiii cumpără produse cu banii colectaţi şi oferă pachete alimentare persoanelor vârstnice instituţionalizate în următoarele centre:

Centru pentru persoane vârstnice Fierbinţi: 40 persoane vârstnice şi 20 tineri proveniţi din centre de plasament;

Centru pentru persoane vârstnice “Vadim Rusu” din Balaciu: 40 persoane vârstnice; Centru socio-medical din Fierbinţi Târg: 18 persoane vârstnice dar şi bolnavi cronic. 2 Valoarea ajutoarelor materiale acordate în perioada 2006 -2014 este de 20.800 lei.

Proiecte derulate în parteneriat cu Organizația World Vision România: 1.Şcoala de Duminică ce are drept scop crearea unui mediu moral creștin în care copiii să

participe la activități recreativ-educative;

2.Copii sănătoşi într-o lume mai bună – prin care au fost finanțate următoarele activități:

asigurare material didactic pentru activități; achiziţionare jocuri creative şi recreative; achiziţionare materiale pentru atelier pictură; donaţie ajutoare materiale (articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte) pentru copiii și enoriașii parohiei aflați în dificultate; excursii şi pelerinaje. În cadrul acestui parteneriat, în perioada 2008 – 2014 Organizația World Vision a acordat parohiei ajutoare financiare în valoare de 56.208 lei și ajutoare materiale (îmbrăcăminte și încălțăminte) în valoare de 40.000 lei.

În oraşul Fierbinţi Târg a fost organizată „Ziua Recoltei” de către primăria oraşului în colaborare cu World Vision România. Cu această ocazie copiii de la parohia Fierbinţii de Jos din Protopopiatul Urziceni au participat cu un program artistic constând în poezii, scenete cu „Păţania răţoiului invidios” şi „Soacra cu trei nurori” şi dansuri populare. Prin munca şi strădania lor copiii au confecţionat obiecte de artizanat și din propria imaginaţie au pictat icoane pe lemn. Cu banii strânşi de la participanți în urna mobilă folosită la acest eveniment copiii au mers într-o excursie la Bucureşti.

„Fericiți cei milostivi” – 2012 – În urma unor incendii care au avut loc în cadrul parohiei

Consiliul Parohial şi Adunarea Parohială au hotărât să realizeze o colectă pentru a ajuta două familii ale căror case au fost mistuite în întregime de foc.

Enoriaşii au rezonat de fiecare dată cu suferinţa celor în cauză şi au susţinut demersul astfel încât familiile au fost sprijinite cu o valoare totală de 19.500 lei și anume: o familie cu 7.000 lei și alta cu 12.500 lei.

Spectacol caritabil „Alinarea suferinței” Pe data de 28 aprilie 2013 (de Florii), parohia Fierbinţii de Jos a organizat un spectacol caritabil în vederea strângerii de fonduri pentru a ajuta doi copii grav bolnavi. O fetiță în vârstă de 3 ani diagnosticată cu cancer și un băiat în vârstă de 5 ani diagnosticat cu tetrapareză spastică.

Programul artistic a fost susţinut de copiii de la grupul „Sfântul Nicolae“ al parohiei. La spectacol au participat atât oameni din parohie cât şi din parohiile învecinate care au donat sume benevole. Demersul acesta a fost sprijinit şi de autoritatea locală care a contribuit cu suma de 3.000 lei (câte 1.500 lei pentru fiecare copil).Valoarea totală a fondurilor colectate de către parohie cu ocazia spectacolului caritabil a fost de 1.600 lei. În săptămâna patimilor urna a fost mutată şi în Sfânta Biserică iar credincioşii au donat suma de 400 lei. Banii obţinuţi în urma celor două acţiuni au fost împărţiţi în mod egal familiilor celor doi copii. (2.500 lei/copil).

Organizare spectacol în scop umanitar „Să fim alături de Alexandra și Răzvan” 28 septembrie 2014 – Copiii parohiei „Sfântul Nicolae” au pregătit și susținut un program artistic în fața credincioșilor în vederea ajutorării a 2 copii săraci din parohie. În urma acestui concert caritabil a fost strânsă suma de 2.450 lei care a fost împărțită celor două cazuri care au solicitat ajutorul bisericii.

„Și ei au dreptul de a zâmbi” – este un proiect care s-a desfășurat anul acesta, în perioada 27 februarie – 23 martie și care a vizat ajutorarea a 3 familii nevoiașe din parohie.

În cadrul acestui proiect, copiii au confecționat mai multe bucăți de ”brățara prieteniei” în vederea strângerii de fonduri pentru a ajuta familiile defavorizate;

Tot pentru a strânge fondurile necesare derulării proiectului, în data de 15 martie 2014, copiii sub atenta îndrumare a voluntarilor au pregătit în incinta sălii multifuncționale a parohiei, prăjituri de post (sarailie, plăcintă de dovleac și prăjitură cu gem) pe care le-au oferit duminică, 16 martie, credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie iar aceștia pentru a recompensa efortul copiilor au donat bani pentru susținerea activităților social-filantropice din cadrul proiectului.

Astfel, copiii au avut posibilitatea de a achiziționa în data de 16 martie 2014 produsele alimentare necesare pentru a ajuta familiile defavorizate din parohie iar în data de 17 martie 2014 copiii împreună cu preotul paroh au mers la familiile identificate și au oferit pachetele cu alimente de bază.

Rezultatele proiectului:

Acest proiect prin obiectivele pe care și le-a propus în organizarea acestei acțiuni, a demonstrat puterea de solidaritate a copiilor cu cei aflați în suferință; 3 familii numeroase aflate în suferință au primit pachete cu alimente de strictă necesitate și au conștientizat că nu sunt părăsiți de comunitate; Implicarea copiilor – un exemplu pentru adulții din comunitate. Impactul proiectului: Proiectul conține elemente de sustenabilitate, copiii dorind să continue această inițiativă, să identifice alte familii aflate în suferință și să le fie alături; Unii din copiii participanți la această acțiune au rezonat imediat la această inițiativă deoarece au fost și ei ajutați cândva, în momentele de suferință. Conform temeiului Permanenței Consiliului Eparhial prin care parohiile și mănăstirile din cuprinsul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, în perioada postului Adormirii Maicii Domnului (01 -14 august 2014) au organizat colecte în vederea ajutorării familiilor sinistrate din județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Olt și Teleorman, în parohie s-au colectat 252 kg produse alimentare, 440 kg cereale și 261 kg îmbrăcăminte în valoare totală de 1.509 lei (valoare estimată) care au fost distribuite Centrului Eparhial Râmnicu Vâlcea.

În cadrul acestei conferințe v-am prezentat câteva exemple de proiecte care au avut un impact deosebit asupra beneficiarilor și care prezintă elemente de sustenabilitate.

Datorită misiunii pe care o are biserica, activitatea social – filantropică desfășurată la nivelul parohiilor din cuprinsul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor a cunoscut o dezvoltare continuă trecând de la simple acte creștine la programe complexe și coerente de asistență socială.

Referent I

Preot Radu Gheorghe de la Parohia Fierbinții de Jos

Referent II

asistent social Toma Adriana Mariana, Protopopiatul Urziceni

Bibliografie Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române;

Regulamentul de Organizare și Funcționare a Sistemului de Asistență Socială în Biserica Ortodoxă Română.

Related Posts

Sari la conținut