O zi de mare bucurie pentru elevii Școlii Gimnaziale Coșereni

Duminică 18 decembrie 2022, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Coșereni, cu acordul doamnei director Neicu Elena, la inițiativa domnului profesor de Religie Davila Theodor- Stelian, a domnului profesor Oprea Tănase– diriginte la clasa a- VII- a, a doamnei profesor Stroe Constanța diriginte la clasa a V-a, și a doamnei Liliana Bîncă, au organizat o excursie având ca reper următoarele puncte: Mănăstirea Pasărea, Catedrala Patriarhală, Muzeul Național de Istorie din București, vizionarea unui film la Cinema, Târgul de Crăciun.

Primul popas a fost la Mănăstirea Pasărea, un loc al rugăciunii  și al comuniunii omului cu Dumnezeu. Aici, elevii au participat la Sfânta Liturghie apoi s-au închinat la Moaștele Sfântului Pantelimon, ale Sfântului Mucenic Mina, și ale Sfântul Mercurie.

Referitor la denumirea acestei Mănăstiri, legenda spune că, această denumire tainică de ,,Pasărea’’ ar veni de la stolurile de păsări ce viețuiau în pădurea din împrejurimi. Inițial, aici a existat o Biserică din lemn ridicată în anul 1813 dar care s-a prăbușit în urma unui cutremur în anul 1838. Biserica mare a fost reconstruită de Sfântul Ierarh Calinic în anul 1846. Tot în această zonă știm că se află și cunoscutul Seminar Teologic la care pot studia doar fetele.

Elevii au fost impresionați de istoricul Bisericii dar și de informațiile ce vizează funcționarea unui liceu teologic în apropiere, stârnind curiozitate în rândul fetelor. Scopul acestor Licee teologice este acela de a-L cunoaște pe Dumnezeu în esența Lui, atât prin studiu teologic aprofundat cât și prin participarea activă a elevelor la programul liturgic.

Următoarea oprire a fost la ,,Catedrala Patriarhală’’ din București unde am avut marea bucurie de a asista la Slujba arhierească săvârșită de însuși Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Elevii s-au închinat la moaștele sfinților: Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Nectarie de Eghina, și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena.

După vizitarea celor două obiective bisericești, ne-am îndreptat atenția către Muzeul Național de Istorie. Aici, elevii au putut descoperi diverse obiecte folosite de înaintașii noștri.

Cel de al patrulea popas a fost vizionarea unui film cu rol constructiv la Cinema în Mega-mall. Bucuria cea marea a copiilor a fost atunci când aceștia au avut la dispoziție câteva ore de libertate pentru a face ceea ce doresc în mall.

Ultima și nu cea din urmă oprire a fost la Târgul de Crăciun din Piața Constituției, loc unde majoritatea copiilor își doreau să ajungă, și iată, această dorință a devenit realitate în preajma sărbătorilor de iarnă. Bucuria juniorilor a fost de nedescris, acest lucru observându-se prin cuvintele de mulțumire.

Îmbinarea plăcută a părții duhovnicești cu cea istorică și desăvârșită cu o notă de divertisment a stârnit interesul și totodată dorința tinerilor de a da startul și altor excursii ce au ca scop dobândirea de noi cunoștințe și experiențe de neuitat.

Aceste activități îi vizează în primul rând pe elevi și au rolul de a-i ajuta pe aceștia să se dezvolte din punct de vedere personal și duhovnicesc.

 

                                                    A consemnat,

Davila Theodor- Stelian – Profesor de Religie

Școala Gimnazială Coșereni

Related Posts

Sari la conținut