Săptămâna verde la Școala Gimnazială Coșereni

Joi, 25 aprilie 2024, cu acordul doamnei director, prof. Neicu Elena, la propunerea cadrelor didactice: Prof. Davila Theodor-Stelian, prof. Tudorache Marilena, Prof. Alexandru Victoria, prof. Filip Anișoara, Prof. Oprea Tănase, prof. Dinu Elena, cât și la dorința nemărginită a elevilor, în ziua a patra din cadrul ,,Săptămâna verde’’ s-a organizat o excursie la București având ca obiective următoarele: Mănăstirea Radu Vodă; Biserica Sfântul Spiridon Nou; Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului; Grădina Botanică; Mega mall. 

Ziua a început prin participarea la Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Radu Vodă, un loc al rugăciunii și al unirii omului cu Dumnezeu, unde simți că, cerul se unește cu pământul. Elevii au avut bucuria de a se închina la moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, vindecătorul a multor boli grave, la care vin foarte mulți credincioși pentru a-i cere ajutorul. Părintele secretar din cadrul mănăstirii le-a povestit elevilor prezenți câteva momente importante din istoria acestui locaș, prezența ruinelor fostelor ,,Case Domnești’’ ce se găsesc în curtea mănăstirii ce dăinuie încă din jurul anului 1600 din timpul luptei de la Călugăreni dintre voievodul Mihai Viteazul și sultanul Sinan Pașa.

În 1593 la tronul Țării Românești a venit voievodul Mihai Viteazul, iar în timpul domniei sale Mănăstirea Sfânta Troiță avea să treacă prin grele încercări. După bătălia de la Călugăreni, din august 1595, în timp ce Mihai Viteazul se retrăgea în Transilvania, turcii conduși de vestitul Sinan Pașa au ocupat Bucureștiul și l-au fortificat, cu dorința de a transforma țara în pașalâc.

Pe colina unde se afla mănăstirea au construit o fortăreață din pământ și trunchiuri de copaci, cu cinci bastioane, numită de bucureșteni „palanca lui Sinan”, în care încăpeau zece mii de oameni. Fortificațiile au fost însă inutile, deoarece în octombrie 1595, după ce au eliberat orașul Târgoviște, armatele creștinilor s-au îndreptat spre București și l-au silit pe Sinan Pașa să se retragă. Înainte de a părăsi orașul, turcii au jefuit orașul și i-au dat foc, iar mănăstirea și forticațiile de la Radu Vodă au fost aruncate în aer.

Al doilea popas a fost la Catedrala Sfântul Spiridon Nou– un sfânt foarte cunoscut de credincioși datorită numeroaselor minuni pe care le-a făcut cu cei sărmani încă din timpul vieții sale pământești. În timpul persecuțiilor sub împăratul Maximian (295 d. Hr.), sfântul a fost arestat și exilat. În anul 325, a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, unde a uimit pe mulți cu simplitatea cu care a explicat credința ortodoxă. Cu fără prea multă carte, sfântul a reușit să convertească un mare filozof al vremii de la arianism la Ortodoxie, uimind pe toți cei prezenți la Sinodul de la Niceea. El a explicat unitatea și diversitatea Sfintei Treimi ținând în mână o cărămidă și spunând simplu că este formată din trei elemente esențiale, și anume foc, pământ și apă. În timp ce vorbea, s-a aprins focul în partea de sus a cărămizii și a început să curgă apa din partea de jos. Tot acolo, la Niceea, l-a cunoscut pe Sf. Ierarh Nicolae; între cei doi ierarhi s-a format o prietenie trainică.

Un obiectiv cu adevărat impresionant pentru cei mici a fost vizitarea Paraclisului Catedralei Mântuirii neamului, exteriorul Catedralei naționale dar și Palatul Parlamentului. Elevii au rămas uimiți de măreția și frumusețea acestor clădiri mărețe și unice.

Grădina Botanică a fost unul dintre cele mai așteptate locuri de către copii. Aici, cei mici au putut admira frumusețe impresionantă a plantelor, parfumul îmbietor al florilor, au aflat despre rolul important al acestor plante pentru existența oamenilor și al tuturor vietăților. Grădinile botanice sunt esențiale pentru oameni din mai multe motive. Ele oferă oportunități de relaxare și reflecție în mijlocul naturii, promovează educația și conștientizarea asupra diversității plantelor și a conservării lor, și pot servi ca centre de cercetare pentru studierea plantelor și a ecosistemelor lor.

De asemenea, grădinile botanice contribuie la conservarea plantelor rare sau amenințate și la îmbunătățirea calității mediului prin protejarea biodiversității și crearea unor spații verzi în mediul urban.

Mall-ul, unul dintre locurile cele mai interesante și îndrăgite,  micii exploratori s-au putut bucura de o diversitate de jocuri, servind ceva bun cât și vizionarea unui film.

În felul acesta, rugăciunea a fost îmbinată cu dorința de a cunoaște și desăvârșită prin joacă. Copiii s-au simțit minunat, citindu-se pe chipul lor împlinirea că sunt iubiți, că ne gândim la nevoile lor, ajutându-i să sporească și să se dezvolte ca persoană, să înțeleagă lumea în care trăim, și considerăm că evenimentul de astăzi a avut  o însemnătate multiplă: spirituală și culturală.

În această experiență, elevii au descoperit informații referitoare la obiectivele vizitate, au înțeles scopul și necesitatea unui mediu curat pentru existența tuturor ființelor.

A consemnat profesor Theodor Stelian DAVILA

Related Posts

Sari la conținut