Eveniment istoric pentru Catedrala din Urziceni

Pe data de 22 martie 2015, în Duminica a IV-a din Postul Mare, enoriașii Catedralei din Urziceni, cu hramurile Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Ierarh Nectarie, s-au bucurat de un eveniment liturgic deosebit. Sfânta Liturghie a fost săvârșită aici de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor în conslujire cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Acest moment a încununat cele trei zile de pelerinaj prilejuit de prezența raclei cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur în Municipiul Urziceni, adusă cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de o delegație a Patriarhiei Române, de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Soborul impresionant de slujitori a fost alcătuit din preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail Mâț, Vicar Eparhial, preacucernicii părinți consilieri Daniel Florin Enașcu, Cristi Gavrilă, Florin Ionescu și Nicușor Silviu Dascălu, preacucernicii părinți protopopi ai județului Ialomița, Bogdan Ionuț Stancu, Cristian Ștefan Munteanu, Ionuț Costinel Voicu, preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii coralei Anton Pann a Protopopiatului Urziceni, coordonați de preacucernicul părinte Ovidiu Dincă.

La momentul predicii, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a adus cuvânt de mulțumire și recunoștință Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea aducerii spre închinare a moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur în Eparhia noastră și a vorbit despre minunea vindecării fiului lunatic, despre puterea credinței, despre ajutorul pe care postul și rugăciunea ni-l dau în lupta cu lucrarea celui rău.

Preasfinția sa a felicitat inițiativa slujitorilor Catedralei din Urziceni, în special a părintelui paroh Bogdan Ionuț Stancu, Protopop de Urziceni, de a aduce spre închinare în Postul Mare sfinte moaște pentru întărirea în credință a comunității. Pentru al șaptelea an consecutiv credincioșii ialomițeni au parte de binecuvântarea întâlnirii cu Sfinții lui Dumnezeu.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a mulțumit Preasfințitului Chiriarh al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor Vincențiu pentru invitația de a sluji la această prăznuire și a vorbit despre viața Sfântului Ioan Gură de Aur, despre exemplul de trăire și mărturisire al lui Hristos pe care Sfântul ni-l arată.

Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a acordat, prin hirotesie rangul de iconom preacucernicului Părinte Aurel Berbec, preot paroh al parohiei Gârbovi I și rangul de sachelar preacucernicului părinte George Cristian Popa, de la parohia Drăgoiești, precum și Medalia Aniversară a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor preacucernicului părinte Nicolae Alexandru Pretorian de la parohia „Sfânta Irina” – Galatsiou din Atena.

Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a dăruit Preasfințitului Timotei ultimele apariții editoriale ale Eparhiei noastre, iar părintele Protopop Bogdan Ionuț Stancu i-a dăruit un omofor și un epitrahil.

După Sfânta Liturghie cei doi episcopi au vizitat parohia „Sfânta Treime” din municipiul Urziceni.

La acest moment de sărbătoare au fost prezente și autorități locale, care au fost felicitate de Preasfințitul părinte Vincențiu pentru implicarea în susținerea evenimentelor religioase desfășurate în această perioadă la Catedrala din Urziceni.

Evenimentul a fost transmis online de către Agenția de Știri „Lăcașuri Ortodoxe” și poate fi urmărit și zilele următoare pe întreaga Rețea Informațională a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Related Posts

Sari la conținut