Cerc catehetic în Parohia Valea Măcrișului

Când întreaga suflare creștină cinstește pe Sf. Muceniță Ecaterina, în biserica parohială din Valea Măcrișului, preotul paroh Petrescu Cristian a susținut cateheza cu tema: Sărbătorile de iarnă la Români-tradiții si obiceiuri.

Pe lângă cei treizeci de copii participanți au asistat la ora catehetică și preoții din cercul pastoral și anume: pr. Ionescu Lucian – preot II la parohia Grindu, pr. Alexe Traian – parohia Grindu, pr. Stan Corneliu – parohia Manasia I, pr.Constantin Dragoș – preot II la parohia Manasia I, pr.Popa Germin – parohia Garbovi II, pr Berbec Aurel – preot paroh la parohia Gârbovi I, pr. Minea Daniel Mirel – preot la parohia Jilavele de Jos II, în frunte cu părintele Protoiereu Bogdan Ionuț Stancu.

Părintele Cristian a susținut foarte frumos lecția catehetică folosindu-se atât de mijloace moderne (video-proiector, laptop), dar și de numeroase obiecte folosite în cadrul sărbătorilor de iarnă (buhai, coșulet cu nuci și covrigi, traista pentru colindat, vârtelnița, furca de tors, găletușa de botez cu busuioc, grâu pus la încolțit, boabe de porumb fierte, bici,etc.) prin toate acestea întipărindu-le adânc în minte și în suflet frumoasele obiceiuri românești, unele uitate iar altele încă actuale.

S-a reușit să se creeze o atmosferă de sărbătoare, pe fundal se cântau colinde, iar părintele a amintit de toate sărbătorile mari ale Sfintei noastre Biserici din această perioadă, specificând la fiecare sărbătoare obiceiurile legate de acestea.

Vorbind despre colinde Părintele Cristian a captat atenția și prin recitarea unui colind specific zonei Grindu.

În încheiere Părintele Protoiereu a adresat copiilor un cuvânt de încurajare și binecuvântare îndemnându-i să participe la festivalul de colinde Deschide Ușa Creștine ce va avea loc la Urziceni.

Un grup de copii au interpretat colinde tradiționale românești iar la final au fost recompensați cu prăjituri de post, sucuri, nuci și covrigi.

A consemnat responsabilul cu cateheza

Pr. Daniel-Mirel Minea

Related Posts

Sari la conținut