Informatii din protopopiat

Dand click pe harta alaturata, veti putea fi informat in orice moment despre noutatile si evenimentele inregistrate pe teritoriul protopopiatului nostru.

Intrati in legatura directa cu informatia, actualizata la fiecare moment, din noua retea informatizata-web a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor.
Istoric

Prima atestare documentară a Urzicenilor a avut loc prin anii 1595-1596 în timpul domnitorului Mihai Viteazul, voievod a cărui domnie are legătură directă şi cu judeţul nostru. Era rudă cu Protopopul Neagoslav din Oraşul de Floci, primul protopop cunoscut cu numele ş1 totodată cea mai veche unitate protopopească din judeţ, ce astăzi nu mai există.

In timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1714) orașul este devastat, iar reședinţa de judeţ se mută la Urziceni împreună cu întreaga administraţie, deci şi sediul protopopesc. Timp de aproximativ 120 de ani – pâna in 1834 Protopopiatul Urziceni figurează ca protoierie judeţeană.

Anii 1833-1834 aduc din nou modificări în configurarea administrativă a judeţului. Sfatul Adiministrativ al Tării hotărăşte mutarea reşedinţei de judeţ de la Urziceni la Călăraşi. In anul 1909 Administraţia Casei Bisericii a editat un anuar din care aflăm că în teritoriul jurisdicţional al Protoieriei Judeţului Ialomiţa, cu reşedinţa la Călăraşi se aflau 108 parohii, dintre care doar 3 parohii erau din oraşul Călăraşi, restul flind în mediu rural. Timp de aproape 90 de ani comunicarea dintre Protoierie şi bisericile de la ţară s-a făcut anevoios datorită mijloacelor de transport şi de informare ca şi inexistente. La acestea se mai adugă şi unele curente ostile unităţii în credintă şi neam a noului stat unitar naţional român.

Mitropolitul primat Miron Cristea, înscăunat la 1 ianuarie 1920 la conducerea Mitropoliei Ungro-Vlahiei, înţelegând această stare a considerat că numai un contact permanent al clerului cu credincioşii şi o îndrumare permanentă a parohiilor poate menţine credinţa de unitate şi neam. Astfel prin ordinul nr. 1859 şi 1860 din 10 mai 1922 al Mitropoliei Ungro-Vlahiei, semnat de Mitropolitul primat Miron Cristea s-a dispus reînființarea Protoieriei Urziceni.

Aşadar Protopopiatul Urziceni are o existenţă de aproximativ 300 de ani, datând din timpul domnitorului creştin Constantin Vodă Brâncoveanu, cu o întrerupere de aproape nouă decenii. De-a lungul timpului a fost sub jurisdicţie canonică a următoarelor eparhii: Mitropolia Ungro-Vlahiei ?-1923; Episcopia Tomisului (Constanţa) 1923-1950; Episcopia Buzăului 1950-1951; Arhiepiscopia Bucureştilor 1951-1994. Din anul 1994 şi până in prezent face parte din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor.

Actualmente Protopopiatul Urziceni este condus de PC Pr. Aurel BERBEC absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă București (2009).

© 2018 - Retea web Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Un concept Lacasuri Ortodoxe®. Powered by NETCreator
NETCreator